• Pratite nas
Sportska akademija Beograd cover
Sportska akademija Beograd
Vjekoslava Kovača 11, Beograd
Average: 5 (1 vote)

Sportska akademija Beograd

O nama: 

Sportska akademija svojim studentima prenosi savremena teorijska i praktična znanja, metode i tehnike iz oblasti sporta i sportske rekreacije

Sportska akademija Beograd

Visoka škola strukovnih studija 

Sportska akademija Beograd je osnovana 1996, godine. Osnivači sportske akademije su Olimpijski komitet Srbije, JSD "Partizan", SD "Crvena zvezda", Grad Beograd i Leon Lukman. Na Akademiji je do danas diplomiralo 2028 studenata na 29 sportskih grana. Na tečajevima za operativne trenere osposobljeno je 985 polaznika. Od 2008. godine Akademija izdaje naučno-stručni časopis “Serbian Journal of sports sciences” koji je rangiran među vodeće časopise u Srbiji. Preko 60 diplomiranih studenata i nastavnika uspešno radi u vodećim klubovima širom sveta. Akademija je 2004. godine akreditovana kao referentni centar Međunarodnog olimpijskog komiteta za stručno osposobljavanje trenera za pet sportskih igara.

Sportska akademija je ove godine pored osnovnog trogodišnjeg studija za Sport i sportsku rekreaciju akreditovana i za specijalističke strukovne studije za Trening u vrhunskom sportu i Sportsku rekreaciju.

Osnovne strukovne studije

Sportska akademija realizuje studijski program osnovnih strukovnih studija: Sport i sportska rekreacija (3 godine - 6 semestara, 180 ESPB). Stručno zvanje koje studenti stiču po diplomiranju je Strukovni trener u sportu.

Diplomirani studenti osnovnih strukovnih studija Sport i sportska rekreacija poseduju teorijska i praktična znanja iz oblasti sporta i sportske rekreacije i osposobljeni su za: samostalno planiranje, upravljanje i vođenje trenažnog procesa u različitim sportskim disciplinama i kategorijama, za samostalno realizovanje sportske dijagnostike, osnovna testiranja i rukovođenje stručnim radom sportskih organizacija; vode sportiste i rekreativce i/ili sportske timove u uslovima treniranja i takmičenja; učestvuju u neposrednoj pripremi i organizaciji treninga i takmičenja; realizuju animaciju, selekciju i usmeravaju sportistu i rekreativaca; organizuju redovne zdravstvene kontrole i testiranje sportista i rekreativaca.

Specijalističke strukovne studije

Sportska akademija realizuje studijske programe specijalističkih strukovnih studija:

  • Trening u vrhunskom sportu (godinu dana - 2 semestra, 60 ESPB);
  • Sportska rekreacija (godinu dana - 2 semestra, 60 ESPB);

Zvanja koja studenti stiču završetkom programa specijalističkih studija usklađena su sa Pravilnikom o listi stručnih, akademskih i naučnih naziva. Završetkom studijskog programa specijalističkih strukovnih studija “Sportska rekreacija”, studenti su sposobni da: samostalno deluju u oblasti organizacije sportske rekreacije u oblasti fitnesa, velnesa, plesa, aktivnog odmora itd.; kompetentni su za planiranje, kreiranje, realizaciju i evaluaciju treninga u sportskoj rekreaciji; uspešno prenose i primenjuju teorijska i praktična znanja iz oblasti organizacije sportske rekreacije; učestvuju u planiranju, organizaciji i realizaciji objekata i događaja u sportskoj rekreaciji; učestvuju u zadacima vezanim za izradu i vrednovanje programa rada i izradi strategije razvoja u oblasti sportske rekreacije i sportskog turizma; realizuju animaciju i propagandu sportske rekreacije; organizuju zdravstvene kontrole i testiranje učesnika u sportskoj rekreaciji; samostalno planiraju i programiraju treninge sportske rekreacije; utvrđuju opterećenja i izbor metoda i sredstava sportske rekreacije; praktično realizuju i vode trening sportske rekreacije; vrše interpretaciju rezultata testiranja rekreativaca i učestvuju u organizaciji stručnog rada.

Završetkom studijskog programa specijalističkih strukovnih studija “Trening u vrhunskom sportu” studenti su sposobni da: samostalno deluju u oblasti treninga u vrhunskim individualnim i ekipnim sportovima; kompetentni su za kreiranje, planiranje, realizaciju i evaluaciju treninga u vrhunskom sportu; uspešno prenose i primenjuju teorijska i praktična znanja iz oblasti treninga u vrhunskom sportu učestvuju u zadacima vezanim za izradu i vrednovanje programa rada u oblasti sporta i izradi strategije razvoja sporta; realizuju animaciju, selekciju i usmeravanje vrhunskih sportista; nadgledaju i usmeravaju režim rada i način života profesionalnih sportista; učestvuju u neposrednoj pripremi i organizaciji treninga i takmičenja, samostalno planiraju i programiraju treninge u vrhunskom sportu, utvrđuju ciljeve i zadatke treninga u vrhunskom sportu i učestvuju u obezbeđivanju materijalne i tehničke baze za treninge i takmičenja; propagiraju suzbijanje korišćenja nedozvoljenih stimulativnih sredstava i korišćenja dopinga i devijacija u sportu; saniraju negativni uticaj okruženja na sportistu i obezbeđuju sigurnost i bezbednost sportiste tokom treninga i takmičenja.

Pratite nas i na Facebook-u.

Radno vreme: 
10:00-15:00
Telefoni: 

011 2401 486
063 354 672
lukmanleon07@gmail.com

Slike: 
Sportska akademija Beograd
Sportska akademija Beograd
Sportska akademija Beograd
Sportska akademija Beograd
Sportska akademija Beograd
Sportska akademija Beograd
Podeli: